Jesteś zainteresowany zakupem dobrej kawy? Zamierzasz rozpocząć swoją poważną przygodę z tym ekskluzywnym trunkiem? Niezależnie od tego czy jesteś proces baristą, czy może zwykłym kawoszem z pasji, mamy dla Ciebie doskonałą wiadomość! Otóż specjalnie dla Ciebie oraz innych osób zainteresowanych tym tematem, przygotowaliśmy ten mini poradnik na temat kawy. Dowiesz się z niego wszystkich podstawowych informacji na temat przepysznych ziaren, z których powstaje napój znany na całym świecie. Jeśli zatem jesteś zainteresowany tym tematem, przeczytaj ten tekst, gwarantujemy, że nie będziesz żałował.
Jak powstaje kawa?
Tego czym jest kawa nie trzeba tłumaczyć nikomu. Kawa jest robiona oczywiście z ziaren pozyskiwanych z kawowca, jednak czy to oznacza, że aby ją wypić, wystarczy zebrać ziarna i zalać je wrzątkiem? Nic bardziej mylnego. Proces produkcji kawy jest znacznie bardziej skomplikowany oraz przede wszystkim długotrwały. Aby móc delektować się płynną, czarną substancją znaną niemal na całym świecie ze swoich pobudzających właściwości, należy zebrać obfite zbiory z kawowca, a następnie poddać je procesowi opalania. Palenie ziaren kawy jest czynnością konieczną, bez której dalsza obróbka jest po prostu niemożliwa. Dzięki paleniu kawy, wydobywa się z niej specyficzny aromat oraz smak, który jest tak uzależniający. Gdy ziarna przejdą przez proces palenia, kolejnym krokiem jest ich zmielenie lub poddanie instantyzacji. Choć słowo instantyzacja brzmi dość egzotycznie oraz niezrozumiałe, to jest to nic innego jak metoda stosowana do maksymalnego rozdrobnienia produktu. Dzięki instantyzacji powstaje między innymi kawa instant, czyli taka, którą najczęściej można spotkać na sklepowych półkach.
Jaką kawę kupić?
Obecnie żyjemy w czasach, w których wybór produktów spożywczych jest naprawdę ogromny. Wchodząc do marketu, mamy wprost ogromne pole manewru, jeśli chodzi o możliwość wyboru kaw. Prawda jest jednak taka, że kawa kawie jest nierówna, dlatego właśnie tak ważne jest szerzenie informacji na ten temat. Wiele marketowych pozycji, niestety często nie można nazwać kawą. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że ich jakość oraz smak bardzo odbiega od tradycyjnej kawy, jaką można dostać w profesjonalnych kawiarniach. Gdzie zatem można kupić dobrej jakości kawę? Obecnie wiele kawiarni oferuje również możliwość zakupu paczki kawy do domu. To świetne rozwiązanie nie tylko dlatego, że kupując kawę w takim miejscu masz pewność co do jej jakości oraz wyśmienitego smaku, ale również ze względu na to, że barista, który pracuje w kawiarni jest w stanie posłużyć Ci profesjonalną poradą. Korzystając z wiedzy baristy, możesz kupić wyjątkową kawę, która w stu procentach będzie odpowiadać Tobie oraz Twoim preferencjom. Nie oznacza to oczywiście, że nie da się kupić dobrej kawy w sklepie. Nic bardziej mylnego! Jeśli nie masz dostępu do kawiarni, która oferuje sprzedaż detaliczną paczek kawy lub po prostu zależy Ci na tym, by kupować tego typu przedmioty w markecie, musisz wiedzieć, że jest to możliwe. Gwarantujemy, że nawet w osiedlowych sklepach możesz zdobyć kawę bardzo dobrej jakości. Skąd zatem wiedzieć, która kawa jest dobra, a która nie?
Zobacz również:
- woseba gold mielona https://e-szop24.pl/podkategoria,120,Kawa-mielona-Ziarnista.html
- sklep internetowy spożywczy najtańszy https://e-szop24.pl/kategoria,26,DLA-FIRM.html
- kawa rozpuszczalna woseba https://e-szop24.pl/podkategoria,155,DLA-FIRM-Kawa.html
- kawa 250 https://e-szop24.pl/podkategoria,121,Kawa-i-herbata-Czekolada-Kakao.html
- sklep spożywczy online https://e-szop24.pl/dostawa.html
Cechy dobrej kawy
Zanim spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie, należy jasno zaznaczyć, że to czy kawa będzie Ci smakowała zależy głównie od Twojego gustu oraz smaku. Jeśli zatem od lat masz ulubioną kawę, spróbuj dopasować jej smak i aromat do konkretnych cech, które są Ci już znane. Powszechnie uznaje się, że dobra kawa posiada małą, a nawet bardzo małą kwasowość. Prawdziwa, palona kawa powinna mieć zatem lekko gorzkawy posmak oraz aromat, któremu daleko jest od charakterystycznej dla tanich kaw nuty kwasu. Skoro jesteśmy już przy aromacie, warto wiedzieć, że istnieje wiele różnych aromatów kaw. Obecnie niezwykle popularnym zabiegiem jest tak zwane aromatyzowania ziarenek kawy, dzięki tej technice uzyskuje się kawy o aromatach np.
– kwiatowych,
– czekoladowych,
– karmelowych,
– kakaowych,
– korzennych,
– drzewnych.
Aromatów jest oczywiście znacznie więcej, a to jakie z nich można wyczuć w kawie świadczy między innymi o jej jakości.
Skąd pochodzi najlepsza kawa?
Gdy znasz już podstawy, możemy przejść do głównego pytania tego artykułu, czyli skąd pochodzi najlepsza kawa. Tak jak wspomnieliśmy, kawa pochodzi z Etiopii. Jednak obecnie jest również wiele innych miejsc, z których sprowadza się te maleńkie ziarenka. Na daną chwilę kawa jest hodowana między innymi w Azji w Afryce oraz Ameryce, jednak, który z tych terenów słynie z najlepszej kawy na całym świecie? Mówi się, że kawy najlepsze jakościowo pochodzą z terenów, które znajdują się w okolicy tak zwanego ,,pasa kawowego”. Pas kawowy to nic innego jak terenów położony w okolicach równika, który zajmuje powierzchnie od zwrotnika Raka aż do zwrotnika Koziorożca. Jak widać, jest to bardzo duża powierzchnia, obejmująca część Afryki, a także Ameryki.
Choć kawa jaką znamy i najczęściej spotykamy znacznie różni się od pierwotnie przyrządzonego napoju, to nie ma wątpliwości co do tego, że od wielu lat jest to jeden z najlepszych oraz zarazem najbardziej pożądanych napojów świata.